Frågor och svar
Våra vanligaste frågor
Varför luktar mina musslor?
Musslor kan lukta av olika anledningar. Luktar dom lite som havet sig själv så är allt som det ska. Men luktar dom illa kan det vara så att dom är döda eller så är dom inne i sin mjölkningsperiod. För att läsa mer om hur man vet att musslorna är levande och ät dugliga läs mer under avsnittet ”Beredning av musslor” för här går vi igenom möjlkningsperioden.
Musslor behöver också föröka sig för att bli fler. Så under månaderna Maj-Juli kallas kan det hända att musslorna mjölkar. Det är inga specifika tider, dagar eller månad detta sker under och kan hålla på olika länge men det brukar hålla i sig i ungefär en månads tid. Det kan under denna perioden upplevas som att musslorna man precis inhandlat är döda eller dåliga men så är inte fallet. För att känna igen om musslorna mjölkar kan man se det på lite orangeaktig vätska som kan ligga i skålen eller påsen man förvarar musslorna i. Dom kan även lukta lite illa. Det man kan göra är att skölja av dom lite extra noga, knacka på de som gapar och sluter dom sig och lukten försvinner efter avsköljning är allt som det skall. Notera dock att luktar dom fruktansvärt illa är det alltid säkrast att kassera dom.
Beredning av musslor
Hantera dina musslor på ett korrekt sätt är mycket enkelt och vi ska även reda ut en seglivad myt om musslor här.
Först och främst så kan man okulärt besikta sina musslor. De musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar dom mot diskbänken kan vi kassera. Samt det musslor som luktar illa skall kasseras. Även dom musslorna som verkligen är krossade kan vi också kassera. Notera dock att har musslan endast en spricka eller bara är lite trasig eller dylikt går dessa fortfarande att använda och är helt dugliga att konsumera.
Steg 1, Skölj musslorna under kallt rinnande vatten och rensa bort eventuellt ”skägg” eller påväxt man inte vill ha på skalet.
Steg 2, Koka upp vatten men tänk på att musslor inte skall kokas som pasta utan man vill ånga upp musslorna snarare så dom behöver inte vara helt täckta med vatten.
Steg 3, Lägg i musslorna i kastrullen och låt dom koka i ungefär 3-4 minuter och vänd runt dom med en hålslev efter halva tiden.
Steg 4, När dina musslor är öppna och köttbiten som finns i är fast och fin så är dom klara och redo att användas till det recept du tänkt att göra.
Det finns en seglivad myt om att musslorna som inte öppnar sig inte går att äta och skall slängas vilket är helt fel. Det handlar endast om att muskeln som skall gå av under kokning inte gått av. Det man kan göra är att koka dom lite hårdare eller lite längre så brukar dom öppna sig till slut. Skulle dom utav förmodan ändå inte öppna sig kan man helt enkelt bryta upp skalet med en kniv eller gaffel försiktigt så kommer du se att där i finns en färdig kokad musselbit.
Vilka är EkoMusslor?
EkoMusslor är ett företag med sitt säte i Göteborg och här paketeras och förädlas närmare 800-900 tusen kilo musslor per år. Vi är certifierade enligt IP-Livsmedel, MSC samt ekologisk produktion, du finner våra certifikat under fliken ”Certifikat”.
Vi jobbar med dagliga leveranser efter beställning till våra kunder och kan därför alltid erbjuda dom färskaste musslorna på marknaden.
Vi arbetar även aktivt för att stärka musslan i sig som råvara och letar alltid efter nya möjligheter till samarbeten som kan bidra till ömsesidig framgång.