Ölkokta musslor med kaprismajonnäs

Ölkokta musslor med kaprismajonnäs

13 februari 2025

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 msk bladpersilja
  • 1 flaska öl, 33, cl
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 st jalapeño, röd
  • vitlöksklyftor
  • schalottenlökar
  • 2 kg blåmusslor med skal

Kaprismajonnäs

  • 2 msk kapris, hackad
  • 1 krm peppar, nymanlen
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 citron, urpressad saft
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 msk dijonsenap
  • äggula

Citronpotatis

  • 1 tsk flingsalt
  • citron, liten, skalremsor och saft
  • 2 msk olivolja
  • 800 g potatis, mjölig

Instruktioner:

  1. Vispa ihop äggula och senap till majonnäsen. Tillsätt oljan, först droppvis under vispning, sedan i en fin stråle tills du fått en tjock majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner kaprisen.
  2. Sätt ugnen på 250°. Tvätta och skär potatisen i bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och häll över potatisen på en smord ugnsplåt. Blanda med olivolja, citronskal och -saft och flingsalt. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills potati- sen fått fin färg och känns krispig.
  3. Skölj musslorna och skrapa dem rena under rinnande kallt vatten, dra bort eventuellt ”skägg”. Släng trasiga och öppna musslor som inte stänger sig när man knackar på dem.
  4. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur chilin och skiva den.
  5. Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en stor gryta utan att det tar färg, ca 2 minuter. Tillsätt musslorna. Häll på ölen och låt sjuda 3–5 minuter under lock. Skaka grytan några gånger under tiden.
  6. Strö persilja över musslorna och servera dem med majonnäs och citronpotatis.
← Tillbaka