
Ölkokta musslor med kaprismajonnäs
13 februari 2025Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk bladpersilja
- 1 flaska öl, 33, cl
- 0,5 dl olivolja
- 1 st jalapeño, röd
- 3 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 2 kg blåmusslor med skal
Kaprismajonnäs
- 2 msk kapris, hackad
- 1 krm peppar, nymanlen
- 0,5 tsk salt
- 0,5 citron, urpressad saft
- 1,5 dl rapsolja
- 1 msk dijonsenap
- 1 äggula
Citronpotatis
- 1 tsk flingsalt
- 1 citron, liten, skalremsor och saft
- 2 msk olivolja
- 800 g potatis, mjölig
Instruktioner:
- Vispa ihop äggula och senap till majonnäsen. Tillsätt oljan, först droppvis under vispning, sedan i en fin stråle tills du fått en tjock majonnäs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner kaprisen.
- Sätt ugnen på 250°. Tvätta och skär potatisen i bitar. Koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och häll över potatisen på en smord ugnsplåt. Blanda med olivolja, citronskal och -saft och flingsalt. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills potati- sen fått fin färg och känns krispig.
- Skölj musslorna och skrapa dem rena under rinnande kallt vatten, dra bort eventuellt ”skägg”. Släng trasiga och öppna musslor som inte stänger sig när man knackar på dem.
- Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur chilin och skiva den.
- Fräs lök, vitlök och chili i oljan i en stor gryta utan att det tar färg, ca 2 minuter. Tillsätt musslorna. Häll på ölen och låt sjuda 3–5 minuter under lock. Skaka grytan några gånger under tiden.
- Strö persilja över musslorna och servera dem med majonnäs och citronpotatis.