
Blåmusslor med fänkål
13 februari 2025Ingredienser (4 portioner):
- 1 kg blåmusslor
- 2 scharlottenlök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 fänkål, strimlad eller skivad
- 2 msk smör
- 3 dl vitt vin
- 2 dl vispgrädde
- 2 st timjankvistar
- 3/4 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 dl hackad persilja
Instruktioner:
- Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Är det någon som öppnat sig, knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den.
- Skala och finhacka lök och vitlök.
- Skiva fänkålen tunt.
- Fräs lök, vitlök och fänkål i smöret ca 5 minuter på låg värme tills det mjuknar.
- Höj värmen och tillsätt musslorna. Låt fräsa någon minut.
- Tillsätt vin, grädde, timjan, salt och peppar. Låt koka under lock tills musslorna öppnat sig 3–5 minuter.
- Till servering: Strö över persilja och servera direkt, gärna med ett gott bröd.